dermatitis atòpica

La meva filla gran té dermatitis atòpica. Ella està en aquest 20% dels nadons i nens que pateixen aquest problema a la pell.

La pell d'aquests nens és més seca del normal i segrega menys greix, el qual ens protegeix d'agents externs als que estem exposats en el dia a dia, i per això s'irrita amb més facilitat. Aquesta irritació produeix moltíssima picor, a causa de la picor es rasquen i això produeix més sequedat i irritacions. És el peix que es mossega la cua.

Què podem fer per cuidar la pell amb DA i espaiar els brots al màxim?

La roba que estigui en contacte directe amb la pell hauria de ser de cotó (i si pot ser orgànic i sense colorants, millor que millor). Cada vegada és més difícil trobar roba 100% de cotó, però no és impossible.

Hem de ser molt curosos amb la pols, ja que els àcars (uns insectes imperceptibles a la vista que proliferen en la pols) són un gran irritant per a la pell atòpica. A més de passar l'aspiradora habitualment i treure la pols de prestatges i altres mobles, hem de ventilar bé l'habitació, ja que als àcars no els agraden els canvis de temperatura.

També compte amb la suor. Amb la suor s'enganxen a la pell substàncies irritants com el pol·len, la contaminació, la pols, etc.. Per això és convenient una dutxa ràpida, fins i tot sense sabó, per retirar la suor. A vegades, Dana s'aixeca de la migdiada sudadísima i amb el cap regalimant… Es passava la tarda rascant-se i fatal, fins que vam decidir donar una dutxa ràpida a l'aixecar-se i es van acabar els problemes.

Per al bany (o fins i tot millor, dutxa), cal fer servir sabons especials per dermatitis atòpica i després assecar sense fregar, perquè la capa de greix que deixen aquests sabons es quedi a la pell, com a protecció.

I a l'estiu, compte amb les piscines de clor ja que també pot irritar les pells atòpiques. Un cop fora de la piscina convé dutxar-se per treure el clor i si es pot escollir, millor banyar-se en piscines de sal o al mar.

Per a la cura del dia a dia, és necessària molta hidratació. Molta, molta, molta. Hi ha milers de cremes al mercat per a la dermatitis atòpica i no hi ha manera de saber quina és la millor per a cada nen, només hi ha una forma de trobar la bona per a la seva pell i aquesta és provar… Però el més important és hidratar constantment perquè la pell no es ressequi. En el nostre cas hidratem 3 vegades al dia. Abans de vestir-se per anar a l'escola, després de la migdiada i després de la dutxa.

I després hi ha el menjar. A Dana li vam fer proves d'al·lèrgia i va sortir tot negatiu, però tot i així cal vigilar amb el menjar, ja que hi ha aliments que són rics en histamina, just el contrari del que la dermatitis atòpica necessita. Justament per la picor se'ls dóna antihistamínic, i no seria molt lògic donar-los d'altra banda aliments rics en histamina, seria com prendre un cafè d'una banda i una til·la per un altre… Entre els aliments més rics en histamina es troben la xocolata, la vainilla, la fruita seca, els embotits i formatges curats, aliments enllaunats i aliments rics en colorants (batuts, llaminadures, iogurts de sabors, etc.).
Un dels diferents dermatòlegs que vam visitar quan la nostra peque estava tan malament ens va dir que els nens amb dermatitis atòpica han de menjar millor que ningú, menjar fet a casa, res de preparats, molta fruita i verdura i pocs sucres i greixos.

Si amb tot això no podem evitar un brot, llavors cal tractar de forma diferent. En el nostre cas el dermatòleg que ens va ajudar més ens va fer una recepta d'una crema amb corticoides per a les zones amb èczema. També ens va donar una crema per la hidratació diària, un oli per a la hidratació durant el brot (ja que la hidratant pica molt si hi ha irritació) i antihistamínic per la picor.
Arribats a aquest punt, cada dermatòleg té les seves preferències, però en general la cosa no varia molt d'un a un altre. Nosaltres vam anar provant metges fins que en vam trobar un amb el que ens vam sentir còmodes en el tracte i que va encertar amb el tractament. La peque va començar a mostrar senyals de dermatitis atòpica amb 9 mesos i fins gairebé els 2 anys no vam donar amb el tractament adequat per a la seva pell. Van ser uns mesos difícils per a nosaltres, però sobretot per a ella, ja que tenia molta picor i estava inquieta durant el dia i es despertava molt durant la nit.

En el nostre cas, amb la cura diària hem reduït molt els brots i al primer senyal d'èczema, tractament i en dos dies ja està bé. La cursa contra la DA és de fons i costa trobar-li el truc, però al final es pot controlar. A més, s'estima que en el 70% dels casos desapareix en arribar a l'adolescència.

Si t'ha agradat aquest post, comparteix-lo! I si t'animes i em deixes un comentari m'alegraràs el dia
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada